Over arthakusalin

Arthakusalin betekent ‘hij die vaardig is met betrekking tot de rijkdom van het spirituele doel’. Het is een omzetting van het Pali-woord attakusalena, dat je terug kan vinden in het eerste vers van het Karaniya Metta Sutta, naar het Sanskriet – de taal waarin het Bodhisattva-ideaal bezongen wordt.

Arthakusalin werd in de Triratna-orde geordineerd in november 2005. Sinds september 2012 is hij werkzaam in de Gentse Sangha van de wereldwijde Triratna-gemeenschap.

Een regenworm zijn…

Een regenworm zijn is een zeer hoog ideaal. Regenwormen graven onder de fundamenten van de bestaande orde, en de regenworm is een zeer nederig, onbetekenend schepsel. Maar als genoeg kleine regenwormen zich ingraven onder de fundamenten van zelfs de hoogste en sterkste gebouwen maken ze de grond los, zodat de grond begint af te brokkelen en de fundamenten zullen verzakken.

Als er voldoende regenwormen zijn die zich verbinden in een netwerk van spirituele gemeenschappen van individuen (géén individualisten!) dan kunnen de huidige wereldproblemen als het ware ineenstorten en kan de mensheid als geheel overgaan naar een nieuw stadium van evolutie. Daarom is het de plicht van elk weldenkend mens om de boeddhistische visie op wereldproblemen serieus in overweging te nemen.

Sangharakshita in Evolution or Extinction